Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
- Úvod
- Ovocné stromy
- Granátové jablko - Granátovník výška 240cm s kvetináčom
Granátové jablko - Granátovník výška 240cm s kvetináčom

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Súvisiaci tovar1
- Granátové jablko - Granátovník výška 240cm s kvetináčomSkladom150 €125 € bez DPH
iVeľkosť rastliny - 240cm (z toho kvetináč 40cm)
Celým názvom je to granátovník púnsky, latinský názov (Punica granatum). Rastlina pochádza z oblastí blízkeho východu, odkiaľ sa rozšírila do celého subtropického pásma.
Granátovník je teplomilná a svetlomilná rastlina, ktorá dobre odoláva suchu. Počas vegetačného obdobia potrebuje výdatnú zálievku, ale rastliny pestované v črepníkoch veľmi ťažko znášajú premokrenie.
Granátovník nie je náročný na pôdu, ale ľahšia humózna pôda je vítaná. Nakoľko dozrievanie plodov trvá veľmi dlho, pol roka aj viac, je veľmi dôležitý výber správneho stanovišťa v záhrade: musí byť zasadený tak, aby bol "od chrbta" chránený pred severozápadnými vetrami a aby bol čo najviac na slnku, najlepšie od rána do večerných hodín.
Dospelá rastlina znesie v zime aj - 20oC, ale kým je mladá, treba ju veľmi starostlivo okopávať, nahrnúť ku koreňom ľahšiu zeminu, resp. listovku, a celý kmeň zdola nahor zabaliť do suchej trávy, čečiny, netkanej textílie a pod.
Vysádzať do voľnej prírody rastlinu dopestovanú či už zo semien, alebo vetvičiek len po piatom roku života. V lete ho držíme na balkóne alebo v záhrade a v zime v miestnosti, kde teplota neklesá pod bod mrazu, ešte lepšia je +6 až 10oC, polievame ho opatrne a minimálne.
Menej skúsených pestovateľov treba upozorniť, že pre rastlinu je prirodzené, že v zimnom období zhadzuje lístie. Vtedy je potrebné redukovať zálievku na minimum.
Existuje možnosť pestovať rastlinu stále ako črepníkovú; presádzať ju najskôr raz za rok v priebehu prvých 5-tich rokov, potom raz za dva, neskôr za 3 až 5 rokov.
Z granátového jablka sa využíva predovšetkým semená, šťava z ktorej sa robí rad koktailov a džúsov, najznámejším nápojom je orientálny nealkoholický nápoj šerbet. Obľúbený je tiež sirup grenadína, ktorý sa často používa v koktailoch. Ďalej sa granátové jablko využíva v studenej kuchyni, kde sa pridáva do mnohých šalátov. V teplej kuchyni sa pridáva predovšetkým k hydine, grilovanému mäsu a rybám. V Ázii sa využíva aj ako korenie, na tento účel sa však lepšie hodia divoko rastúce rastliny, predovšetkým z úpätí Himalájí.
Vďaka obsahu horčíka, draslíka a sodíka je šťava z granátového jablka vhodná pre športovcov, ťažko pracujúcich, pre osoby s horúčkou a pracujúcich v horúčave, ktorí potom s vyšším príjmom tekutín strácajú minerály.
Granátové jablká obsahujú približne 77% vody, ďalej vápnik, fosfor, železo, horčík, veľké množstvo sodíka, draslíka, sacharidov, organické kyseliny (najmä kyselinu citrónovú), z vitamínov sú významne zastúpené vitamíny B (B1, B2 a B3) a vitamín C, v menšej miere tiež aj vitamín A vo forme provitamínu (karotenoidov). Obsahujú tiež 6 esenciálnych a 9 neesenciálnych aminokyselín.
Šupka granátového jablka a vnútorné prepážky majú vysoký obsah horkých a trpkých (adstringentných) látok, napr. kyseliny tanínovej, ktoré vyvolávajú zápchu. Jedlé časti granátových jabĺk majú skôr preháňací účinok.
Olejnatosť granátového jablka je 15 – 25 %.