Môžete sa kedykoľvek odhlásiť. Zasielame raz za 14 dní.
Calamondin 50-70cm, s plodmi

- Kompletné špecifikácie
- Komentáre 0
- Súvisiaci tovar5
- Calamondin 50-70cm, s plodmiSkladom49 €40,83 € bez DPH
Atraktívne ovocie vhodné aj na izbové pestovanie, rastlina produkuje množstvo plodov.
Calamondin v domácich podmienkach
Oplýva hustými listami tmavozelenej farby, ktoré sú pomerne odolné na všakovaké choroby iných izbových rastlín. Rastlinka pôsobí pevne, hoci má pomerne mäkké drevo. V strede jari, prípadne počas júna sa na rastline objavujú kvety s jemnou arómou. Z nich postupne vyrastajú malé plody, ktoré nedosahujú výraznejšiu veľkosť, ale skôr získajú svoje dekoračné rozmery.
Vyžaduje:
- Slnečné miesto
- Priepustnú, nekamenistú pôdu
- Pôdu bohatšiu na kompost, alebo vhodné hnojivo
- Nezabúdanie na zálievku najmä v období rodivosti (príliš suchá pôda škodí)
Ako bonsai s dobrým základom tvoreným dostatočne hlbokou zeminou poteší majiteľa kvitnutím, aj úrodou. Tú je dobré kontrolovať. Pri väčšom výskyte plodov nezaškodí vybrať len konkrétne, ideálne pre rastlinu rovnomerne rozmiestnené. Neponechávajte ich teda len na určitých konároch. Pestovanie tohto druhu mandarínky sa však vo všeobecnosti nijako nelíši od iných citrusov podobného vzrastu.
Plody calamondinu
Bežne komerčne známe predávané odrody mandarínok sú len jedny z mála, ktoré vynikajú vyšším obsahom cukru. Mnoho druhov, najmä azda všetky okrasné, sú známe pre vysoký obsah vitamínu C, ale tiež tým pádom kyslou chuťou. Na bežnú konzumáciu tak nie sú, podobne ako je nemožné očakávať pri všetkých druhoch ľahkú deliteľnosť plodov od seba. Calamondin nie je na tom najhoršie, hoci je zástupcom veľmi drobných plodov veľkých max 4 centimetre. Nie je nutné čakať, kým dorastú viac. To je častou chybou neskúsených pestovateľov. Príliš dlho ponechané plody majú odumretú stonku a plod vplyvom nízkej vlhkosti môže zoschnúť a získať tvrdú šupku.
Využitie plody predsa len majú. Môžete ich používať do nápojov, ako dekoráciu, ochucovadlo, na spôsob citróna, čiže do nápojov, do čajov, do koktailov a ochutení stolovej vody. Rovnako tak má využitie v zmesiach kandizovaného ovocia, v džemoch, lekvároch, mixoch štiav opäť ako náhrada za citrón, niekedy aj za kyselinu citrónovú. Poslúži ako funkčná dekorácia pri pokrmoch z rýb, alebo na viacero druhov pečenia, kde vieme mäsu dodať jednak citrusovú arómu, aj príchuť. Používame pritom krájané, ale pokojne aj celé plody. Niektorí pestovatelia ich zavárajú v celku v sladkom náleve.