Latinský názov: Rosmarinus officinalis
Pôvod
Rozmarín je bylinka z čeľade hluchavkovitých. Je to trvalka, ktorej domovom sú hlavne oblasti okolo Stredozemného mora, kde rastie voľne v prírode. Rodový latinský názov rozmarín má pôvod v latinských slovách ros a marinus, čo v preklade znamená morská rosa. Obľubuje slnečné a chránené miesta a preto ho možno pestovať aj u nás v záhradkách, na balkóne alebo doma v kvetináči.
Niečo z biológie
Rozmarín je vždyzelený husto rozkonárený ker, ktorý dorastá do výšky 75 – 150 cm. Má malé ružové alebo modrofialové kvietky, ktoré vyrastajú z úžľabia listov. Kvitne od júna do augusta, niekedy aj druhýkrát začiatkom jesene. Jeho krátke a úzke jasno zelené listy sa podobajú ihličiu. Sú čiarkovité, na rube sivo plstnaté, na líci tmavozelené. Pri rozdrvení prstami intenzívne voňajú.
Pestovanie
Rozmarín v minulosti často zdobil dedinské záhradky. Dnes sa objavuje aj v oknách našich bytov, pretože jeho pekný vzhľad a príjemná vôňa je medzi ľuďmi veľmi obľúbená. Pestovanie rozmarínu nie je náročné. Dobre sa množí, stačí odrezať výhonok, nechať ho v pohári s vodou aby pustil korienky a potom zasadiť do kvetináča. Rozmarín nenapádajú vošky, pretože im nechutia tuhé lístky plné éterických olejov. Táto rastlina právom patrí medzi významné liečivé bylinky.
Všestranné účinky
Rozmarín má dezinfekčné účinky, podporuje prekrvenie a celkovo povzbudzuje, hlavne psychiku. Už tisícky rokov sa používa v tradičnej čínskej medicíne ako účinná bylinka na posilnenie mozgu. Obsahuje totiž vzácne éterické oleje, ktoré stimulujú jeho činnosť a zvyšujú jeho bdelosť a bystrosť. Významnou zložkou rozmarínu je cineol. Okrem pozitívnych účinkov na nervovú sústavu podporuje trávenie a chuť do jedla, zvyšuje tvorbu a vylučovanie moču a pomáha pri nafukovaní. Funguje tiež ako posila imunitného systému a dokáže pozdvihnúť náladu. Pomáha aj pri srdcových problémoch, upokojuje tachykardiu. Kúpeľ z odvaru rozmarínu má osviežujúce účinky a veľmi dobre čistí póry. Silný odvar sa môže použiť na čistenie prevažne mastnej pleti, na ekzematickú pokožku, rany a pomliaždeniny. Rozmarínový olej sa často použiva v aromaterapii. Potieranie pokožky rozmarínovym olejom či tinktúrou zlepšuje jej prekrvenie a uvoľňuje stuhnuté a pomliaždené svaly a kĺby. V kozmetike sa pridáva do vlasových tonikov, mydiel, voňaviek a niektorých ústnych vôd.
Rozmarín nie je vhodný pre malé deti do 5 rokov a pre tehotné a kojace ženy. Používa sa preto zvačša externe, vo forme rozličných mastí, mazadiel a pod.
Rozmarín v kuchyni
Je obľúbený najmä v talianskej a francúzskej kuchyni, známy ako súčasť provensálskeho korenia. Dodáva jedlu korenistú, gáfrovú príchuť. Je tiež súčasťou mnohych bylinných likérov. Na juhu Európy je veľmi obľúbené rozmarínové víno /20 g bylinky sa naloží do 1/4 l dobrého vína a maceruje sa/. Užíva sa z neho 25-75g denne, má vzpružujúce a močopudné účinky. Dá sa piť samostatne aj ako čaj.